Blog

Dotek je medicína nejvzácnější a několik tipů jak si ji dopřat

Ano, je tomu doslova tak. Z obyčejného doteku se bohužel stala vzácnost. A nejsnáze dosažitelná medicína se lidem vzdálila. Když se zamyslíte, jak vy sami používáte dotek, co vás napadne?

V mém životě je to masáž a hlazení, protože je to můj přirozený způsob komunikace.

Jak to, že jednou je dotek léčivý a v jiné situaci je zraňující? V čem spočívá ten rozdíl? Možná patříte mezi ty, kteří si myslí, že léčitelé a kvalitní maséři mají něco co vy nemáte, a proto mohou pomáhat a léčit lidi svým dotekem.

To, co mají, je plné vědomí ve svých dlaních ve svém těla a dechu. Jejich ruce mohou tak mluvit a tělo klienta/přijímajícího s ním promlouvá.

Co vlastně tělo může vyprávět? Není to žádná nepochopitelná magie ani tajemství, které by se mělo střežit. Jednoduše, v první řadě ruce maséra naslouchají zkušenostem a příběhům, kterými tělo a duše prošla. Některé jsou krásné a některé bolestné.

Ruce odpovídají slyším tvůj příběh, na nejhlubší úrovni je touha obou přijmout člověka přesně takový jaký je, i s otisky jeho minulosti. Je to podobné jako meditace. Takového vědomého maséra můžeme nazývat průvodcem, který napomáhá přijímajícímu k plnému vědomí v těle.

První věc, kterou jsem se naučila od svého mistra, bylo že, indická masáž se nezabývá jen relaxací těla, ale i mysli. Aby tělo odpočívalo je nutné zklidnit mysl pak může započít proces regenerace a léčení. Pokud mysl pořád pracuje a vědomí se nepřenese do těla přijímajícího, opravdové uvolnění nenastane. Tomuto klasické sportovní masáže nevěnují pozornost, ačkoliv je to důležitý článek skládanky.

Pokud vycházíte z tohoto základního pravidla, kterým je pozornost bez přemítáni, potom dávání i přijímání masáže má totálně jiný rozměr. Sarha, můj učitel, mě neučil masírovat, učil mě být v doteku, být dotekem a meditovat. Dotek nepřemýšlí, kdo je, jaký je, co s ním bude a jaký byl před chvílí. Dotek nepřemýšlí, o tom, jestli se mu libí tělo, kterého se dotýká. Dotek se děje, dotek je.

Meditovat skrze dotek je tedy možné a můžete se to naučit i vy! Tím, že se budete prostě dotýkat více. S partnerem s přáteli a dětmi.

Pět pravidel, které promění váš dotek v léčivé pohlazení

  1. Než na někoho položíte ruku představte si, že vaše dlaň má oči a je průzkumníkem, začněte nový smysl používat.
  2. Pokud je to pro vás a vaše okolí novinka, upozorněte danou osobu, na to, co hodláte udělat. Například: Chci tě teď pohladit po ruce, po tváři, chci mít položenou ruku na tvých ramenou, lépe tě ucítím. A pozorujte zpětnou reakci.
  3. Nadechněte se, začněte pozorovat svůj dech. Za dotekem může být touha někam osobu dostat …třeba přitažlivou ženu do postele. Nic nesoudím, ani vy se za to nesuďte (dobré téma pro meditaci). Meditace znamená být přítomný a cítit, takže záměr nesměřuje v čase nikam napřed ani v představě. Dotýkejte se tedy pro samotné dotýkaní. Ne se záměrem manipulace.
  4. Užijte si to, jak se dotýkáte, váš prožitek se přenese na přijímajícího jako vlna.
  5. Děkujte, za to že s lidmi můžete dotek sdílet.

Trénink dělá mistra. Přeji Vám hodně krásných setkání v doteku.

S láskou Bára Vodová

Jde se vyléčit z výhřezů plotének bez operace?

Jde se vyléčit z výhřezů plotének bez operace?

Ano jde! Operace byla poslední varianta, kterou bych zvolila. Není totiž jistota, že se to podaří. Tím, že vyhřezlé bederní ploténky tlačily na nervy, byla má noha téměř nehybná a strašně to bolelo. Nešlo sedět, nešlo si nazout ponožku, nešlo nic, co do té doby bylo...

číst více
Seriál: Jak na bolest zad

Seriál: Jak na bolest zad

Ta bolest se plíží nenápadně jako myška pod snůškou tmy. Někdy přijde a pak zase zmizí a někdy s námi je tak dlouho, že začne omezovat náš život a my pomalu zapomeneme, jak to vypadalo před tím, než se ta myška stala černým pasažérem našeho života. Tenkrát ještě...

číst více

Napište

mi

Potřebujete se nejdřív na něco zeptat? Chcete si něco ověřit? Ať už se vám hlavou honí cokoliv, napište mi.

Kontakt

vodova.bara@seznam.cz

+420 737 298 354

Praha 2

Poslat zprávu
a domluvit sešn

7 + 9 =